LET OP: Wegens drukte bij PostNL kan het langer duren voordat je bestelling wordt bezorgd. Onze excuses voor het ongemak.
U bent een huisarts of heeft een huisartsenpraktijk en u wilt een sterilisator of autoclaaf aanschaffen. Met zoveel verschillenden fabrikanten en type is het moeilijk kiezen als je niet dagelijks te maken hebt met autoclaven. Met jaren lang ervaring in het installeren en onderhouden van autoclaven kunnen wij u een handje helpen uw uw keuze en leggen uit wat een autoclaaf precies doet en hoe deze werkt.
Is een toestel waar door middel van stoom onder druk vloeistoffen, instrumenten, glas, bepaalde plastieken en doeken gesteriliseerd kunnen worden. Hetzij 15 minuten bij 121° Celsius, hetzij 3 minuten bij 134 °C en 2 atmosfeer druk (voor onverpakt materiaal) of 5 atmosfeer voor verpakt materiaal.
Een autoclaaf bestaat uit een drukvat dat water bevat en een bakje van gaas of geperforeerd metaal waarin de instrumenten gesteriliseerd kunnen worden. Door de overdruk wordt de temperatuur van het water hoger dan 100 °C (121 °C - 134 °C), waardoor bacteriën, virussen en schimmels sneller en zekerder worden gedood. Een autoclaaf wordt vooral gebruikt in huisartsenpraktijken, klinieken en ziekenhuizen.
B-type toestel: heeft een vacuümpomp die een vóór- en na-vacuüm maakt. Het vóór-vacuüm verwijdert de lucht uit de sterilisatieruimte die dan door stoom vervangen wordt. Hierdoor kunnen er geen bacteriën ingesloten worden in luchtbellen, die zo het sterilisatieproces zouden kunnen overleven. Een tweede voordeel is dat de druk in de autoclaaf een hele atmosfeer lager is. Het na-vacuüm onttrekt dan de stoom uit de sterilisatiekamer.
S-type toestel: heeft ofwel een vóór-vacuüm ofwel een na-vacuüm.
N-type toestel: heeft noch vóór-vacuüm noch na-vacuüm.
Voor een huisarts of huisartsenpraktijk adviseren wij een S-type autoclaaf, dat is meest praktische en economische keuze in het dagelijks gebruik
Melag is de specialist op het gebied van steriliseren. Deze fabrikant met Duitse degelijkheid heeft heel veel ervaring een uitstekende reputatie op dit gebied. En omdat sterilisatie in de medische wereld heel belangrijk is vanwege de gezondheid van de patient, kiezen wij er voor om voor de nummer 1 van de autoclaven te kiezen. Dan heeft u de garantie dat u er alles aan gedaan heeft om uw instrumenten steriel te houden.
De goede werking van een autoclaaf kan gecontroleerd worden door middel van biologische indicatoren. Deze indicatoren bevatten resistente bacteriële sporen, die een sterilisatiecyclus moeten ondergaan en dan opgestuurd worden naar een laboratorium dat de vernietiging van deze sporen zal controleren. Er bestaan ook tape indicatoren, of indicatoren die op sterilisatieverpakking staan en waar witte strepen omslaan in zwarte strepen na een volledige sterilisatiecyclus, doch deze zijn onbetrouwbaar, en kunnen in elk geval niet garant zijn voor een goede sterilisatie.
Om de penetratie van de stoom binnen het te steriliseren linnen controleren, wordt een Bowie & Dick testpakket gebruikt, dat een van de moeilijkst te steriliseren producten is. Om te zien of de autoclaaf ook geschikt is voor het steriliseren van holle buizen, wordt de Helix-test toegepast. Deze bestaat uit een 150 cm lange opgerolde slang waarvan één uiteinde afgesloten wordt door een capsule waarin een biologische of een chemische indicator geplaatst wordt.
Een autoclaaf heeft water nodig maar dat moet wel demiwater zijn. Gedemineraliseerd water is water waaruit alle ionen (zouten, mineralen) verwijderd zijn. Een Melag autoclaaf heeft een mircroprocessor die het geleidingsvermogen van het water meet om de autoclaaf te beschermen. Is deze waarde 15 µS/cm of hoger dan zorgt de ingebouwde beveiliging er voor dat de autoclaaf er mee stopt. Zorg ervoor dat u demiwater gebruikt met een geleidingsvermogen ≤ 15 µS/cm. Demi water van de lokale drogist voldoet vaak niet aan die eisen.
Om te voorkomen dat u elke keer water moet bestellen en bijvullen hebben wij de Meladem demiwater generator. De Meladem maakt uit kraanwater precies het geschikt demi-water voor uw kostbare autoclaaf en zorgt er voor dat u nooit zonder water zit en niet steeds jerrycans hoeft te bestellen.
Om te kunnen voldoen aan de eisen van de accreditatie, moeten autoclaven jaarlijks gecontroleerd worden op de werking. Hiervoor hebben wij de Melag autoclaaf service, tijdens het jaarlijkse check aan uw autoclaaf wordt standaard het bacteriefilter vervangen, een Bowie en Dick of Helix test gedaan, de deurring vervangen, het overdrukventiel vervangen.
Na afloop ontvangt u certificaat voor uw NHG-praktijkaccreditatie met een geldigheid van 1 jaar.
Als een advies nodig heeft voor een specifieke bij u in de praktijk, neem contact op met onze technische afdeling, zij kunnen u direct en kosteloos adviseren over uw autoclaaf wensen.